Omite link-uri

Scurt istoric

1990, mai

Petru VUTCĂRĂU, împreună cu un grup de tineri actori, fondează la Chișinău Teatrul „Eugène Ionesco” – primul teatru independent din Republica Moldova.

1991, 10 februarie

Teatrul pleacă, pentru o perioadă de șase luni, în România și activează în cadrul Teatrului „Anton Pan” din Râmnicu Vâlcea.

1991, august

Teatrul revine la Chișinău după realizarea primului turneu. Spectacolele Hei, oameni buni! de W. Saroyan și Așteptându-l pe Godot de S. Beckett au fost jucate pe cele mai mari scene din România: Târgu Mureș, Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, București.

1991, septembrie

Teatrul „Eugène Ionesco” capătă statut de Teatru de Stat prin Ordinul nr. 185 din 09.09.1991, semnat de Ministrul Culturii și Cultelor – dl. Ion UNGUREANU.

1991, 19 octombrie

Teatrul își deschide prima stagiune la Chișinău cu spectacolul Cântăreața cheală de Eugen Ionesco.

1992, septembrie

Teatrul realizează primul turneu în străinătate, participând la Festivalul Internațional de Teatru Experimental de la Cairo (Egipt) cu spectacolul Așteptându-l pe Godot de S. Beckett. Teatrul devine Laureat a două premii: Premiul pentru cel mai bun spectacol și Premiul pentru cel mai bun rol masculin, acordat lui Petru VUTCĂRĂU pentru rolul lui Estragon.

1994, mai

Teatrul organizează primul Festival Internațional de Teatru din Republica Moldova – Bienala Teatrului „Eugène Ionesco” (BITEI).

1994, iunie

Primul turneu în Franța. Trei spectacole jucate la Festivalul din Avignon: Așteptându-l pe Godot de S. Beckett, Cântăreața cheală și Regele moare de Eugen Ionesco.

1996, decembrie

Primul turneu în Japonia cu spectacolul Așteptându-l pe Godot de S. Beckett. Au urmat încă cinci turnee în Japonia cu șapte spectacole jucate în nouă orașe, inclusiv Tokyo.

1994-2016

Teatrul a organizat 12 ediții ale Festivalului Internațional de Teatru din Republica Moldova – Bienala Teatrului „Eugène Ionesco” (BITEI).

2016

Teatrul „Eugène Ionesco” capătă statut de Teatru Național.

2018, 23 martie

Colectivul Teatrului semnează, în unanimitate, Declarația simbolică de Reunire cu Patria-mamă – România.

Pe parcursul activității sale Teatrul a participat la mai multe festivaluri și turnee în 16 țări: România, Rusia, Ucraina, Franța, Italia, Estonia, Spania, Marea Britanie, Lituania, Polonia, Ungaria, Japonia, Egipt, Turcia, Pakistan, Coreea de Sud.